×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu

Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

Elkészült a fürdő koncepcióterve

„A Modern Városok Program győri megvalósítása magasabb sebességre kapcsolt. A múlt héten adtuk át a munkaterületet az állatkertben a kivitelezőknek, a héten pedig a győri fürdő átépítésének koncepciótervéről is újabb fontos megbeszélést folytattunk.” – mondta el lapunknak Borkai Zsolt polgármester. Kiemelte, a koncepciótervet látva biztosak lehetünk abban, hogy egy, a győriek és Győr környékiek, illetve a turisták számára is vonzó, valódi térségi vonzerőt jelentő komplexum jön létre a Magyar Állam támogatásával. „A győri strand csodálatos környezetben fekszik, de sajnos a medencék állapota az évtizedek alatt leromlott, ezért a győriek jogos igénye volt a terület megújítása. A program keretében azonban ennél sokkal több valósulhat meg, egyszerű felújítás helyett 2020-21-re egy vízi élménypark létesülhet megfelelő árvízvédelemmel és a parkoló-kapacitás bővítésével.”

 

Páternoszter Piroska polgármesteri biztos hozzáfűzte, olyan fürdőt álmodtak meg, amely megőrzi azt az egyedi miliőt, csodálatos panorámát, amit most is láthatunk, kellő zöldterületet biztosít a pihenéshez, de gyermeknek és felnőttnek egyaránt megunhatatlan élményeket kínál. A terveket nézve a legszembetűnőbb az a hatalmas szódásszifon, amely tulajdonképpen az óriáscsúszdák állványa és lépcsőháza. Ez az építmény egyedivé, Győrrel könnyen azonosíthatóvá teszi a fürdő látképét. Az elképzelések szerint a park nem csak a mintegy 30 méteres, este kivilágított szódásszifonnal, de számos más látványos attrakcióval is emléket állít majd tudósainknak és a magyar találmányoknak.

 

A koncepcióterv szerint már az épület előtti Fürdő tér is átalakulna, vendéglátóegység létesülne, teraszok, utcabútorok tennék hangulatosabbá a fogadóteret. A meglévő fürdőépület mellett – az elavult sátras uszoda helyett - egy új fedett uszoda épülne, 21-szer 25 méteres úszó- és 13,5-ször 8 méteres tanmedencével. Nyári időszakban az uszoda üvegfalának egy része megnyitható, vagyis a medencetér a strand területével össze is kapcsolható.

 

A koncepcióterv a meglévő termál- és élményfürdő jelentős bővítését is tartalmazza, amely így egész évben magas színvonalon szolgálja majd a 21-ik századi igényeket. – tudtuk meg Kovacsics Imrétől, a győri fürdőt üzemeltető Rába Quelle Kft. igazgatójától. A tervek szerint az élményfürdő gyermekrészlege is bővül, méghozzá három szinten, de egy légtérben, magában foglalva az emeleti csúszda indulót és pihenőt, a földszinti száraz játszóteret és az alsó szinten lévő medenceteret. A fürdő keleti oldalán egy önálló, kör alaprajzú, kétszintes pihenőépületet is terveznek. Az épületben funkcionális átalakítások történnek, amelyek a vendégek komfortosabb kiszolgálását szolgálják. Az igazgató az egyeztetésen hangsúlyozta, az új élménypark olyan turisztikai vonzerővel rendelkezhet, amely további beruházásokat indukálhat a gazdasági szereplők körében, ráadásul a győri fürdő koncepciója teljesen egyedi, összetéveszthetetlen a többi hasonló hazai létesítménnyel.

 

Kürtösi Péter az A1 Építésziroda Kft. építész tervezője kérésünkre kifejtette, a park pihenő, felnőtt, intenzív élmény és gyermek zónákra oszlik majd. A pihenő zónába meleg vizes ülőmedence, árnyékolt pihenőtér, vitamin bár kerülne, míg a felnőtt zónában teraszos kialakítású panoráma ülőmedencékkel, napozóterasszal, Jedlik Fröccs-bárral is találkozhatunk. Az intenzív élmény zónában találhatjuk a már említett Jedlik szóda csúszdatornyot, amelyben panorámalift is működik majd, és ahonnan az országosan is kuriózumnak számító négyszemélyes fánk csúszda és két csőcsúszda is indulna a tervek szerint. A kaland medence a 4-12 éves korosztály számára nyújt majd élményelemeket. Végezetül a gyerek zóna a meglévő fürdőépület gyerekrészlegéhez közel színes, golyóstoll alakú gyemekcsúszdákat, gömbcsúszdát, száraz játszóteret is rejt. A Spray park, vagyis egy különleges tematikus vizes játszótér a Czyráky-emlékmű szomszédságában akár Hany Istók, akár a győri legendák világából is meríthet ihletet.

 

A koncepciótervben az árvízvédelmi nyomvonal meghatározásakor a meglévő elsőrendű védvonalhoz történő csatlakozási lehetőségeket, a vízi élménypark lehető legnagyobb területű védelmét és a faállomány lehető legnagyobb mértékű megóvását tartották a fő szempontok között. A gát természetes része lesz a fürdőnek, medencék, napozóteraszok, gyerekcsúszdák emelkednek ki belőle. A fürdő súlypontjába helyezett nagy vízfelületű lagúna medence vízfelületéből emelkedik ki a terasz és a panoráma medence, gyönyörű kilátással a püspökvár tornyára. – tudtuk meg a tervezőtől.

 

A felszíni parkoló, illetve a parkoló keleti oldalán, a jelenlegi töltés magasságában megépülő parkolólemez révén közel 600-ra, vagyis több mint duplájára nőne a jelenlegi parkolóhely-kapacitás, emellett mintegy 250 kerékpár kulturált elhelyezésére is lehetőség nyílik majd, biztosítva ezzel a közelebbről és a távolabbról érkező vendégek egyidejű kiszolgálását. A beruházás tervezett összköltsége megközelíti a tízmilliárd forintot.

 

Forrás: Győrplusz.hu
Látványterv: A1 Építésziroda Kft.

Vissza
Fel
Normál