×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu

Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

Fakopp vizsgálja a győri fák egészségét

Az új favizsgáló berendezéssel megállapítható a fa egészségi állapota, illetve az is, hogy balesetveszélyes-e. A magyar fejlesztésű, Fakopp hanghullámok segítségével elemzi a törzset, ágakat. A veszélyes fák feltérképezéséhez a lakosság segítségét is várják…

 

„Polgármesterként meghirdettem, hogy a környezetvédelmet kiemelten fogjuk kezelni a városban, és ehhez egy újabb lépés a fák állapotát vizsgáló eszköz ” – fogalmazott Dr. Dézsi Csaba András polgármester az akusztikus tomográf bemutatásakor. Hozzátette, a műszer nagy előnye, hogy a fa állapotáról roncsolásmentesen kaphatunk képet, ráadásul a vizsgálatnak köszönhetően elkerülhetjük, hogy olyan fát vágjanak ki, amelyet még nem kellett volna, viszont a valóban beteg egyedek felderítése is könnyebbé válik, ezáltal pedig a baleseteket előzhetjük meg. „A győri fák állapotának feltérképezésére egy program indul, de ebbe is szeretnénk bevonni a lakosságot. Aki balesetveszélyesnek látszó fát lát, az bejelentheti közvetlenül a varosuzemeltetes@gyorszol.hu e-mail címen, de az ilyen irányú bejelentéseket a facebook oldalamon is szívesen fogadom.” – zárta a polgármester, aki maga is közreműködött egy Erzsébet ligeti fa vizsgálatában.

 

A Győr-Szol Zrt. által megvásárolt berendezés, a 3D technológiát alkalmazó Fakopp működése a fatörzsön körben lehelyezett érzékelők között gerjesztett hang terjedési sebességének mérésén alapszik. A hanghullámok segítségével azonosíthatják az egészséges, a korhadt vagy az üregessé vált részek helyét és méretét, a fa belsejének állapotáról pedig grafikus kép készül. A szerkezet a vizsgálati eredményekhez hozzárendelt lombkoronanagyságot és szélerősségi értékeket is figyelembe véve jelzi: az adott fa képes-e kiállni egy vihart, jelent-e veszélyt a környezetében lévő tárgyakra vagy személyekre.

 

Radnóti Ákos alpolgármester kiemelte, a város nagyszabású faültetési programja az idén is folytatódik, a közterületekre ősszel ültetik el a csemetéket. A fák védelmét pedig tovább erősíti a városüzemeltetésben használt újabb eszköz. Dr. Szálasy László, az önkormányzat környezetvédelmi bizottságának elnöke hozzátette, a berendezés jó szolgálatot tesz zöld területeink védelmében, de a parkok, játszóterek még biztonságosabbá tételében is.

 

A Győr-Szol Zrt. a város közigazgatási területén mintegy 50 ezer fa gondozását végzi, s a műszer beszerzésével elindulhat az a vizsgálati program, amelynek segítségével felderíthetők a rossz egészségi állapotban lévő, balesetveszélyt jelentő egyedek. A tervek szerint vizsgálatokat a szolgáltató munkatársai a legforgalmasabb közterületeken kezdik, a parkok, játszóterek, járdák, kerékpárutak közelében lévő növények állapotát mérik fel a következő hónapokban. A már bevizsgált fákat megjelölik, és a folyamat eredményeként egyrészt átfogó képet kapnak az állomány egészségi állapotáról, másrészt azonnal elvégezhetik a legsürgősebb, a balesetveszély elhárítását célzó beavatkozásokat. A saját vizsgálatok mellett a szolgáltató, ahogy korábban is, szükség esetén továbbra is igénybe veszi külső szakértők közreműködését.

Vissza
Fel
Normál