×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu

Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

Felavatták az új, multifunkciós egyetemi épületet

Kilencmilliárdos beruházás valósult meg, 550 új kollégiumi szobával és 1100 új kollégiumi férőhellyel.

Hétfőn ünnepélyesen felavatták az új kollégiumot is magában foglaló multifunkciós épületet a Széchenyi István Egyetemen. A kilencmilliárdos beruházást a magyar kormány hat milliárd forinttal támogatta, Győr városa ezt hárommilliárd forinttal egészítette ki. Az avatón köszöntő beszédet mondott Borkai Zsolt, Győr polgármestere, Kara Ákos, győri országgyűlési képviselő, infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár és Simon Róbert Balázs győri országgyűlési képviselő, a Parlament Oktatási Bizottságának tagja.

Földesi Péter rektor, a házigazda nevében mondott köszönetet a kormánynak és a városnak a támogatásért. Mi adtuk az álmot, Győr és a kormány a pénzt, nem is keveset – fogalmazott a rektor, aki szerint az egyetemi szleng csak kollégiumnak hívja az épületet, ennél azonban több, multifunkciós, s ez a jelleg a jövőben is megmarad. A rektor felidézte, hogy a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) alatt már használták a sportolók olimpiai faluként, s a Formula Student Hungary résztvevői is itt laktak, amely a huszonegyedik század kényelmét és szellemiségét hozza el az egyetemre. Győr és az egyetem együttműködési modellje példaértékű, sok közös gyermekünk van már, most itt a legújabb, a multifunkciós épület, amelyet az összefogás hozott létre – zárta köszöntőjét Földesi Péter.

Az összefogás sikereket hoz, akkor tudjuk az álmainkat megvalósítani – jelentette ki az avatón Borkai Zsolt. A polgármester úgy vélekedett, a multifunkciós épület újabb bizonyíték arra, hogy jó irányba haladunk, a város, az egyetem és a győri polgárok tudnak közösen gondolkodni. Borkai Zsolt utalt arra, hogy épület sikeres főpróbája az EYOF idején lezajlott ebben a fantasztikus létesítményben, amely után nagyon sok köszönő és gratuláló levelet kapott szerte Európából. A politikus külön kiemelte a magyar kormány hatmilliárd forintos támogatását, majd azt kérte az egyetemistáktól, hogy vigyázzanak az új épületre.

Győriként azt mondhatom, megígértük, megépítettük – fogalmazott Kara Ákos az ünnepségen, s úgy vélekedett, a mostani beruházás is bizonyítja, hogy a kormány elismeri a Széchenyi-egyetem magas színvonalú munkáját, amit az is bizonyít, hogy Földesi Péter ismét bizalmat kapott a rektori teendők ellátására. A város és Borkai Zsolt támogatja az egyetemet, én pedig a polgármestert támogatom abban, hogy a következő ciklusban ismét polgármesterként folytathassa ezt a munkát – jelentette ki Kara Ákos.

Simon Róbert Balázs egyik barátja példáját mondta el, akinek gyerekét felvették Pécsre az orvosi egyetemre, a szűkös kollégiumi kapacitás miatt azonban drága albérletet kénytelenek fizetni. Győrben még nem tudna orvosi képzésben részesülni, ha azonban a Széchenyi-egyetem tudományegyetemmé válik, erre is lesz lehetőség – jelezte a politikus a jövő egyik nagy tervét.

2016. április elején kezdődött meg a Széchenyi István Egyetem új kollégiumának is helyet adó multifunkcionális épület építése az egyetem központi kampuszán. Az új, tízszintes, húszezer négyzetméteres kollégiumot magába foglaló épület 550 új kollégiumi szobát, 1100 új kollégiumi férőhelyet jelent. A kivitelező a West-Hungária Bau Kft. és a Strabag Zrt. konzorciuma volt, mint a megnyitón elhangzott, időre, huszonegyedik századi színvonalon dolgoztak.

 

Az avató után a Győr Városi-Egyetemi csarnokban tartott tanévnyitó ünnepség keretében Borkai Zsolt, Győr polgármestere, dr. Palkovics László oktatásárt felelős államtitkár és Kara Ákos győri országgyűlési képviselő, infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár átadta a multifunkciós épületek kulcsait dr. Földesi Péter rektornak és Németh Gergőnek, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnökének. – számolt be a gyorplusz.hu. Az eredeti cikk itt olvasható.

Vissza
Fel
Normál