×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu

Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

Gyalogló Klubok időseknek

Gárdonyi Géza szerint „Az élet: mozgás”. Valóban, minden életkorban nagy jelentősége van a mozgásnak, a testi, lelki egészségünk megőrzése érdekében. Hosszasan lehetne taglalni a mozgás szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásait. Időskorban pedig egyenesen létfontosságú a mobilitás megőrzése, mert ha az ember a négy fal közé szorul, lecsökken a kapcsolatrendszere, elszigetelődik, annak következménye lehet a depresszió, illetve a gyorsabb fizikai és szellemi leépülés. Ezért szükséges tenni a megfelelő fizikai állapot megőrzéséért, amelyet elősegíthet a rendszeres, kornak, egészségi állapotnak megfelelő mozgásforma. Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata számos lehetőséget kínál az idősebb korosztály számára, mint például a Szépkorúak sportja 8 városrészben, az uszodabérlet, vagy a Győrbike bérlet támogatása, sportrendezvények szervezése, támogatása. A fizikai aktivitás fokozásának talán legegyszerűbb módja a gyaloglás. Nincsen beruházás igénye sem létesítmény, sem felszerelés tekintetében, legfeljebb egy kényelmes gyalogló cipő szükséges hozzá, viszont, ahogy Peterdi Pál mondta: „A láb mindig kéznél van.” Az önkormányzat, a Győriek Egészségéért Közhasznú Egyesülettel együttműködésben, az EFOP-1.3.5-2016-00470-es „Légy ott! projekt keretében Gyalogló Klubok létrehozását kezdeményezte Győr több városrészében. Ehhez önkéntes Gyalogló Klub vezetőket és gyalogolni vágyókat keresnek. Aki szívesen vállalna Gyalogló Klub vezető szerepet, vagy szeretne hetente egyszer-kétszer társaságban gyalogolni, kérjük, az alábbi elérhetőségeken jelentkezzen: Győriek Egészségéért Közhasznú Egyesület

 

E-mail: legyottgyor@gmail.com;  tel: 30 622 1449; facebook.com/legyott

vagy

Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal WHO Iroda:

Tel: 96 500 555; e-mail: who@gyor-ph.hu

 

A győri törekvéssel párhuzamosan, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Monspart Sarolta tájfutó világbajnok kezdeményezését felkarolva, Országos Gyalogló Idősklub (OGYIK) hálózatot indított.  A népszerű sportoló, sportszakember szerint az életkor előrehaladtával egyre többen hajlamosabbak az elhízásra, keringési rendszer betegségeire, és ebben a korban nagyobb valószínűséggel jelenik meg a cukorbetegség is. Azonban félórás gyaloglás már néhány száz kalória eltüntetésével jár, emellett az anyagcsere javításával is segíti a kilók elleni harcot és erősíti a szív izomzatát, testet és lelket. A gyaloglás az egyik legegyszerűbb és legköltséghatékonyabb mozgásforma, szinte semmilyen kockázattal nem jár, előnyei ezzel szemben rendkívüliek. Az országos program keretében, 2017 végén az Országos Gyalogló Idősklub (OGYIK) hálózat indító rendezvényének Budapest mellett Győr adott helyet.

Győrben jelenleg hat gyalogló klubhoz lehet csatlakozni. Gyalogolni mindenütt lehet és akár egyedül is, de társaságban kellemesebb, biztonságosabb.  A gyaloglás jó hangulatot, társas kapcsolatokat és erőnlétet  biztosít! Gyalogoljon velünk!

 

Gyalogló klubok útvonalai, időpontjai

Vissza
Fel
Normál