×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu

Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

Hétvégi intézkedések és a piacok szabályozása

Dr. Dézsi Csaba András polgármester gyógyulása után tartott sajtótájékoztatót, amelyen az újabb győri intézkedésekről és a győri koronavírusos esetszámokról is beszámolt…

 

A polgármester 2020. április 17-én jelentette be, hogy kigyógyult a koronavírus fertőzésből, amit három negatív teszt igazol. Mint mondta, városunkban jónak mondhatók a számok, mert a győriek fegyelmezetten betartják a korlátozásokat és odafigyelnek egymásra. Eddig 330 vírusgyanús eset volt, amelyből 220-an voltak fekvőbetegek. Közülük 32 lett igazoltan pozitív, de hét pozitív járóbeteg már felgyógyult, 17 pozitív fekvőbeteg szintén gyógyult és 8 fekvőbeteg áll jelenleg is kezelés alatt. Négy beteg szorult intenzív ellátásra, közülük hárman gépi lélegeztetésre.

 

Hétvégi intézkedések

 

A Kormány meghosszabbította a kijárási korlátozást, és felhatalmazást adott a polgármestereknek, hogy a húsvéti hosszú hétvégéhez hasonlóan ezen a hétvégén is további korlátozó intézkedéseket vezessenek be a településükön. A polgármester bejelentette, hogy a hétvégén a dohányboltok 8-12 között tarthatnak nyitva, és felhívta a figyelmet a korábbi tapasztalatok miatt arra is, hogy közterületen szigorúan tilos az alkoholfogyasztás, az a hatóságok által szankcionálható. Hozzátette, a boltok nyitva tartását nem korlátozza a város a központi szabályozáshoz képest, de a 2 méter távolságot tartani kell, vagyis egyszerre annyi fő tartózkodhat az üzletben, hogy ez a távolság biztonsággal tartható legyen, illetve a zárt térben a maszkot, vagy száj és orr elé helyezett kendőt viselni kötelező.

 

A húsvéti hétvégével ellentétben tereket sem zár le az önkormányzat, de a közterületeken csak a folyamatos áthaladás megengedett, a 2 méter távolságot tartani kell és tilos a csoportosulás. A játszótereken tartózkodni tilos, valamint a pad- és utcabútorok használata is tilos. Az egyénileg űzhető sportolási tevékenységet lehet szabadtéren végezni, de a csapatsportokat értelemszerűen nem. A polgármester elmondta, az utcán nem kötelező a maszkhasználat, de aki bármilyen okból köhög, vagy tüsszög – akár allergia miatt is – az viseljen maszkot, elkerülve az esetleges fertőzések lehetőségét.

 

Piacok

 

Az elmúlt hetek tapasztalatai szerint a fiatalabb korosztály a bevásárlást többnyire hétvégére időzíti, ezért a zsúfoltság csökkentése, valamint a járvány terjedésének megakadályozása érdekében a győri piacok látogatását az önkormányzat a hétvégén a következőképp szabályozza.

 

A győri élelmiszer piacokat (Vásárcsarnok, Tarcsay úti piac) a 65 év feletti vásárlók szombatonként 6.00 és 9.00 óra között, a hét többi napján továbbra is 9.00 és 12.00 óra között látogathatják. A 65 év alatti személyek ezen idősávokon kívül tartózkodhatnak a piacokon.

 

Ennek értelmében a Vásárcsarnokot

a 65 év feletti személyek

  • hétfőtől péntekig 9.00 és 12.00 óra között,
  • szombaton 6.00 és 9.00 között,
  • vasárnap 9.00 és 11.00 óra között;

a 65 év alatti személyek

  • hétfőtől péntekig 6.00 és 9.00 óra, valamint 12.00 és 14.00 óra között,
  • szombaton 9.00 és 14.00 között
  • vasárnap 6.00 és 9.00 óra között látogathatják.

Az épületben egyidejűleg továbbra is legfeljebb 99 fő tartózkodhat.

 

A Tarcsay úti piacot

a 65 év feletti személyek

  • szerdán 9.00 és 12.00 óra között,
  • szombaton 6.00 és 9.00 között;

a 65 év alatti személyek

  • szerdán 6.00 és 9.00 óra, valamint 12.00 és 14.00 óra között,
  • szombaton 9.00 és 14.00 között látogathatják.

 

A nem élelmiszert árusító győri piacokon (pl. Virágpiac, lomis piacok) szombaton és vasárnap 65 év feletti személy nem tartózkodhat.

 

A polgármester kifejtette, a szabadtéri piacokat körbe kell keríteni, egy időben 500 főnél több személy nem tartózkodhat ott, amelyet ellenőrizni kell. A piacokon kötelező a maszk illetve kendőhasználat. A szabályok betartása a piacot üzemeltető, valamint az ott tartózkodó eladó, vásárló együttes felelőssége. Kérem a győrieket, hogy az előírásokat mindannyiunk egészségének érdekében lelkiismeretesen tartsák be, így nem csak a vásárlás válik komfortosabbá, de a járvány terjedésének kockázata is csökkenthető. – tette hozzá Dr. Dézsi Csaba András.

 

A hétvégi korlátozásokat szabályozó rendelet innen elérhető

 

EESZI ellenőrzés

 

A polgármester arról is beszámolt, hogy szerdán teljes körű katasztrófavédelmi, járványügyi és gyámügyi ellenőrzés zajlott az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény egységeiben. Az ellenőrzés eredményeként nem találtak szabálytalanságot, és nincsen koronavírusos az EESZI intézményeiben. Mint mondta, a központi intézkedéseket megelőzve vezettek be olyan szigorú szabályokat, amelyekkel a falakon kívül tartható a vírus. Március 8-án lépett életbe a látogatási tilalom, március 15-én pedig a kijárási tilalom. Minden otthont felszereltek wifivel, és laptopokat, tableteket szereztek be, hogy az idősek tarthassák a kapcsolatot a szeretteikkel. Naponta többszöri fertőtlenítést végeznek, folyamatos az utánpótlás a tisztítószerekből, védőfelszerelésekből. A megnövekedett feladatokhoz átcsoportosították az idősklubokból és a Fogyatékosok Napközi Otthonából a felszabadult munkaerőt.

 

A polgármester végezetül elmondta, nagyon sok jelzést kapott a lakosságtól a szelektív szigetek környékén tapasztalható állapotokról. A következő hetekben áttekintik a hulladékkezeléssel kapcsolatos problémákat, és komoly lépéseket tesznek az illegális lerakás felszámolására.

Vissza
Fel
Normál