×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu

Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

Idősbarát önkormányzat címet kapott a város

A kitüntető címet a 2018. évi Idősek Világnapja alkalmából Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere adta át a Pesti Vigadó dísztermében.

 

A győri önkormányzat 2010 után újra elnyerte az „Idősbarát Önkormányzat Díjat”. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Belügyminisztérium az idei évben 15. alkalommal ítélte oda a rangos elismerést. A pályázati felhívásra azok az önkormányzatok jelentkezhettek, amelyek a törvényben előírt kötelező feladataiknál többet tesznek az idősek életminőségének javításáért, közösségi életük fejlesztéséért és a generációk közötti együttműködésért.

 

Kérdésünkre Borkai Zsolt polgármester elmondta, nagy elismerés ez a városnak, és mutatja annak a szakmai munkának a magas színvonalát, amelyet Győr az idősellátás terén végez. Hozzátette, az idősek a közösség fontos tagjai, a város számít rájuk, és ők is számíthatnak a városra.

 

A díjat dr. Kásler Miklós minisztertől dr. Somogyi Tivadar alpolgármester vette át, aki lapunknak elmondta, a győri önkormányzat országosan elismert időspolitikát folytat, amelynek részeként magas színvonalú szolgáltatásokat és támogatási rendszert épített ki és tart fenn.

 

Győrben szisztematikus munka folyik az idősek érdekében. Ötévente, WHO-s indikátorok alapján készül az Idősek Egészségképe és az Idősek életminőségének javítását célzó koncepció, amely éves feladattervekre lebontva valósul meg. A végrehajtást a 2007-ben létrejött Idősügyi Tanács koordinálja. Az önkormányzat az idősek számára olyan szolgáltatásokat biztosít, amelyek lehetővé teszik, hogy minél tovább saját otthonukban maradhassanak. Ilyen például az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény (EESZI) keretén belül működő információs „IdőSvonal”, vagy az évente 6 millió forintos pályázati alap idősek lakásainak akadálymentes átalakítására. A jó példák között említhető továbbá az Otthon utcai demens ellátó központ, a 2009. óta működő „Beszélgető hálózat”, vagy épp a szépkorúak rekreációját segítő, az önkormányzat által ingyenesen biztosított fürdőbérletek.

 

A város koncerteket, Idősek Világnapi rendezvényt, Mindenki karácsonyát és Alkotó nyugdíjasok kiállítását szervez az idősekben rejlő értékek bemutatására, az EESZI pedig 2018-ban 14. alkalommal rendezte meg Országos Találkozó rendezvényét, több mint 600 idősnek, szakdolgozónak és fogyatékos személynek.

 

A sort hosszasan lehetne sorolni az időseknek nyújtott szolgáltatás-palettáról, az Egészség-Piac programjaitól a Szépkorúak tornáján át a Légy ott! projektig, amelyben többek között olyan generációk közti együttműködést segítő programok szerepelnek, mint az Önkéntes Nagyi Szolgálat. Ezt a széles kínálatot és szakmai munkát ismerte el a címmel a minisztérium.

Vissza
Fel
Normál