×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu

Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

Megújul a Bem téri szökőkút és környezete

Március első hetében kezdődött meg a Bem téren található „Fiú tállal” című műalkotás valamint a hozzá tartozó medence és környezetének felújítása. A beruházás megkezdésére korábban Dr. Dézsi Csaba András polgármester, a terület önkormányzati képviselője tett ígéretet. A teljes rekonstrukció hamarosan befejeződik, a restaurált szobor már visszakerült a helyére.

 

A Bem téren zajló, a Győr-Szol Zrt. által koordinált rekonstrukciós munkálatok a Kiss Sándor 1965. március 20-án felállított „Fiú tállal” szobrának restaurálásával kezdődtek. A szökőkútként is működő alkotást a helyszínről elszállították, hogy szakemberek szobrászművész irányításával elvégezhessék a restaurálási munkálatokat. A bronz szobor felületén lévő hiányosságokat, lyukakat, foltokat pótolták, az anyag teljes felületét megtisztították. A művet a visszahelyezéskor az alak lábába belülről elhelyezett csapokkal rögzítették a talapzathoz a korábbi durva, külső csavarozás helyett. A szobor talapzatát műkővel burkolták újra.

 

A „Fiú tállal” szobor szökőkútként is működött, a rekonstrukció során ennek a funkciónak a visszaállítása is megtörténik. Ennek keretében már elkészült az új gépészeti akna kialakítása, a vízforgató berendezés működésének előkészítése. A szoborhoz tartozó medenceteret is teljesen felújítják, itt a szigetelés elkészítése az aktuális munka. A medencetest törött részeit kicserélik, elvégzik a szükséges pótlásokat és megtisztítják a teljes felületét. A felújításnak köszönhetően a visszaáll az eredeti vízkép: a szobor táljából a medencébe csorgó vízsugár.

 

Ezzel párhuzamosan történik a szobor és a medence környezetének megszépítése is. A medence köré, mintegy 30 négyzetméteres felületre térburkolat kerül, a terület többi részére gyeptéglákat helyeztek el, így több mint 250 négyzetméter gyep szolgálja a pihenőket. A fű gondozását automata öntözőrendszer biztosítja, a locsolóvezeték és a locsolófejek már a helyükre kerültek.

 

Hátra van még a közterületi bútorok kihelyezése, hat új padot és két hulladékgyűjtő edényt is elhelyeznek. A Zrínyi utcával párhuzamos járdaszakasz mellé lomblevelű örökzöld sövényt ültetnek, a téren futó gyalogjárdát néhány méterrel odébb helyezték.

 

A tervek szerint még az év első felében a Bem térre egy új, a város több pontján – Malom-liget, Bisinger sétány, adyvárosi tó, Zechmeister utca - már jól bevált automata illemhely is kerül.

Vissza
Fel
Normál