×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu

Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

Mozgáskorlátozott játszótér nyílt a Barátság Parkban

A mozgáskorlátozott gyerekek eddig csak vágyakoztak, hogy ők is játszóterezhessenek, ma már együtt szórakozhatnak egészséges társaikkal a Barátság Parkban…

 

A Barátság Park sok kuriózumot tartogat az ide látogatóknak, talán elég csak a sportpályák mellett a kültéri fitness-parkra gondolni, ahol komplett edzésprogramokat lehet végezni, akár sötétedés után is. Nos, a sportos szabadidőpark egy újabb különleges létesítménnyel bővült, hiszen itt adták át a város első – de országosan is ritkaságnak számító - mozgáskorlátozottaknak készült játszóterét. A már meglévő játszótér mellett építették fel az új kis szigetet, így egymás mellett évezhetik a játék örömét a mozgássérült, és nem mozgássérült gyerekek. A speciális játszótérre olyan eszközöket telepítettek, amelyek mozgásukban korlátozott, akár kerekesszékben közlekedő emberek számára is könnyen megközelíthetőek és használhatóak. A hat játék között”magasított”homokozót, univerzális hintát, akadálymentesített hintát, körforgót, mérleghintát és fészekhintát is találunk. A játszótér mintegy kétszáz négyzetméteres burkolata kerekesszékkel is jól bejárható, biztonságos, színes öntött gumi granulátumból készült. A homokozó fölé árnyékot adó napvitorla került.

 

„Nagyon fontos a mozgásukban korlátozott fiatalok egészséges énképe, amit pozitívan befolyásol például az, hogy ők is itt lehetnek a Barátság Parkban, homokozhatnak, hintázhatnak, vagyis ugyanazokat a tevékenységeket végezhetik, mint az egészséges gyerekek, akár kerekesszékkel is.” – osztotta meg véleményét a Győrplusszal Nagy Józsefné a Mozgáskorlátozottak Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesülete elnöke. Hozzáfűzte, ők eddig csak sóvárogtak, hogy kimenjenek egyet a játszira, ma pedig már itt körhintáznak a többi gyerekkel együtt. „Köszönet a városnak ezért a fejlesztésért is, és általában azért a sok segítségért, amelyet a mozgáskorlátozottak kapnak.”

 

Ezt a véleményt osztotta Pécsi Gertrúd a Camelot Mozgássérült Fiatalok Győri Egyesületének titkára is: „A több mint 15 éve működő szervezetünk célja is egyrészt az, hogy minél több lehetőséget teremtsünk a mozgássérült fiatalok számára, másrészt pedig, hogy elősegítsük társadalmi integrációjukat, beilleszkedésüket, illetve az egészséges emberek számára is megnyissuk az utat az elfogadás felé. Ez a játszótér mindkét célunkat segíti, hiszen lehetőséget ad a közös játékra, az önfeledt kikapcsolódásra és közben egymás megismerésére is.”

 

„Lassan tíz esztendeje, hogy elkészült a Barátság Park, amivel már 2009-ben az volt a célunk, hogy minél több funkcióval bírjon, a lehető legtöbb célcsoport találhassa meg itt a sportolás és a szabadidő aktív eltöltésének lehetőségét.” – mondta el Borkai Zsolt polgármester a helyszínen. Hozzátette, a parkban azóta sem telik el úgy év, hogy valamilyen fejlesztés ne történne, ennek köszönhetően az egyre látogatottabb, egyre népszerűbb a legkisebbektől az idősekig. A polgármester kiemelte, ezúttal egy olyan fejlesztés valósulhatott meg, amelynek köszönhetően a mozgásukban korlátozott gyerekek együtt játszhatnak ép társaikkal, egyfajta hidat építve közöttük.

 

Az országosan is ritkaságnak számító játszótérről Radnóti Ákos városüzemeltetésért felelős alpolgármester, a terület önkormányzati képviselője elmondta, fontos, hogy a bármilyen szempontból sérült és a mozgásukban akadályozottak is megfelelő figyelmet és támogatást kapjanak, legyen szó akár az épületek megközelítéséről, az akadálymentesítésről, vagy éppen arról, hogy a mozgáskorlátozott gyerekeknek se kelljen kimaradni a játékból. Hozzátette, a fejlesztés lakossági igény volt, a szomszédos utcákból is több kérés érkezett a mozgáskorlátozott játszótér megvalósítása érdekében. „Adyváros egy igazán sportos városrész, hiszen a Barátság park folyamatos fejlődése mellett megújult a tó melletti sportpálya, de a közelmúltban új kosár illetve streetball pályákat is avattunk, így kicsiknek és nagyoknak egyaránt adott a sportolás lehetősége.”

 

A mintegy húszmillió forint értékű fejlesztés keretében a speciális játszótér szomszédságában található hagyományos játszóteret is bővítették, területe hatvan négyzetméterrel lett nagyobb, a rekortán borításra ovivárat, mérleghintát és úgynevezett „polyballt” telepítettek. Utóbbi lényegében egy oszlopon lévő nagy tölcsér, melybe labdát lehet bedobni, ami aztán három különböző irányú nyílás valamelyikén esik vissza. A meglévő fejlesztése persze nem azt jelenti, hogy az egészséges gyermekek ne mehetnének át a mozgáskorlátozottak számára készült játszótérre, sőt éppen azért került egymás mellé a két létesítmény, hogy ezzel is ösztönözzék a közös játékot.

Vissza
Fel
Normál