×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu

Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

Nem sajnálatot, lehetőséget kérnek

A Fogyatékos Emberek Nemzetközi Világnapja alkalmából a város az Olimpiai Sportparkban rendezett ünnepséget…

 

„A győri önkormányzat a szociális tevékenysége során a fogyatékkal élő embereket nem gondozni, hanem felkarolni szeretné, és lehetőséget biztosítani erre a kiteljesedésre. Ezért működtetjük például a fogyatékos személyek nappali ellátását, a számukra hasznos és fejlesztő programok, a gyógypedagógiai fejlesztés, a munka jellegű tevékenységek, az önállóság kialakításának segítése a társadalmi reintegrációt szolgálják. Jó kapcsolatot ápolunk a fogyatékossággal élők egyesületeivel, civil pályázatunkkal támogatjuk működésüket, s minden évben ingyenes fürdőbérleteket is biztosítunk számukra, amely rekreációjukat segíti.” – fogalmazott Borkai Zsolt polgármester. Hozzátette, fontos feladatunk az is, hogy ők épp olyan tagjai tudjanak lenni a társadalomnak, mint bárki más, „ezért végezzük az intézményi felújítások esetén a komplex akadálymentesítéseket, de például ezért hoztuk létre a Barátság Parkban a mozgássérült játszóteret, ahol a mozgásukban korlátozott gyerekek együtt játszhatnak ép társaikkal, ezzel is segítve a társadalmi elfogadást és a beilleszkedést.„

 

A polgármester a városháza ezüst emlékérmét adta át Takács Annának, a fogyatékkal élő társai iránt tanúsított segítő magatartásáért, Jagodics Rezsőnének a siketek és nagyothallók közösségéért végzett munkájáért, Reiderné Horváth Izabellának a Vakok és Gyengénlátók Egyesületében végzett közösségi munkájáért és Horváth Tamás „Batyus” részére rászoruló és elesett embertársai iránt tanúsított példaértékű magatartásáért.

 

Tóth Jánosné, az ÉFOÉSZ Értelmileg Sérültek és Segítőik Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesülete elnöke kiemelte, az ENSZ 1992-ben nyilvánította világnappá december 3-át hogy felhívja a figyelmet a baleset, betegség, katasztrófa következtében fogyatékossá váltak problémáira. „A fogyatékkal élők minden nap megmutatják számunkra, hogy nincs lehetetlen.” Kiemelte, Magyarországon több mint hatszázezer tartósan egészségkárosodott, vagy fogyatékos ember él, és a családtagokat tekintve ez a társadalom egyharmadát jelenti. Fontos tehát a társadalmi elfogadás erősítése, és a sérültséggel élők integrációja a tanulás és a munka világába. Mint mondta, elindultunk a helyes úton, de sok még a teendő, hogy a fogyatékkal élők ne sajnálatot, hanem lehetőséget kapjanak, és ugyanolyan tagjai lehessenek a társadalomnak, mint bárki más.

 

A világnap győri ünnepén a RADÓ-FONIA, Nagy Balázs színművész és a Baráti Dalszínház kedveskedett műsorral a fogyatékkal élők számára.

 

Vissza
Fel
Normál