×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu

Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

Praxisközösség az egészségesebb társadalomért

Szany, Győr és Enese összefogásával zajlik a program, amelynek keretében nyolc háziorvosi praxis részvételével kínálnak prevenciós és egészségnevelő programokat, valamint egészségügyi többletszolgáltatásokat a lakosságnak…

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) minden évben április 7-én ünnepli az Egészség Világnapját, és ehhez kapcsolódva egy témát is megnevez, amelynek céljaira az adott évben kiemelten is fókuszál. 2019-ben az általános egészségügyi lefedettség kerül a középpontba, hiszen a világ népességének legalább fele még mindig nem rendelkezik teljes körű egészségügyi ellátással. Városunkban nem csak az ellátás, de a megelőzés, és az egészségnevelés is hangsúlyos, a lakosság számára könnyen elérhető. Ennek talán legjobb példája az idén immár 25 éves győri Egészség-Piac, amelynek keretében 12 városrészben rendeznek a tavasz folyamán különböző szűréseket, életmód programokat.

 

Az egészségmegőrzés és a prevenció nem csak városunkban de a környező településeken is kiemelt figyelmet kap, ezt mutatja a Szany Nagyközség önkormányzatának vezetésével Európai Uniós pályázat révén megvalósuló program, amelyben Győr és Enese is részt vesz. – vezette fel a praxisközösség szakmai napját dr. Schmidt Péter a projekt szakmai vezetője.

 

„Győr örömmel vesz részt, hiszen mi magunk is számos eszközzel támogatjuk az egészséges generációk felnövekvését és a megelőzést is.” – mondta el Borkai Zsolt polgármester. Hozzátette, a város generációk számára biztosítja a sportolást, a szabadidő hasznos eltöltését, az idősek számára különböző programokkal segítenek aktívnak maradni, eszközbeszerzésekkel támogatják a megyei kórházat, különböző szűrővizsgálatokkal és prevenciós programokkal segítik az egészségmegőrzést. „A Praxisközösség létrehozása egy újabb lehetőség arra, hogy tovább fejlesszük az itt élők számára az egészséggel kapcsolatos szolgáltatásokat.”

 

Funtek János, Szany jegyzője kiemelte, bátor vállalkozás volt részükről a gesztorság, de a befektetett munka sokszorosan megtérül, hiszen a lakosság egészségéért tudnak tenni. Kiemelte, a projekt 150 millió forintot nyert, amelynek keretében nyolc háziorvosi praxis részvételével az alapellátási és népegészségügyi feladatok jobb összehangolására, az egészségcentrikus szemlélet erősítésére illetve egészségügyi többletszolgáltatások nyújtására hoznak létre praxisközösséget.

 

A praxisok által ellátott lakosság számára heti két órás háziorvosi, asszisztensi és védőnői prevenciós rendelés keretében egyéni egészségi állapotfelmérést, kockázatbecslés készítést, egyéni kockázati állapotnak megfelelő életmód tanácsadást is végeznek. Dietetikus, gyógytornász és mentális egészség területén egészségpszichológus szakember által az egyes településeken egyéni és csoportos tanácsadások, illetve foglalkozások érhetők el.

 

2019. februárjáig a program keretében 1100 fő vett részt egyéni állapotfelmérésen, 190-en egyénre szabott életmód tanácsadáson. Eddig három egészségnapot szerveztek, Győrben kettő, Enesén egy heti rendszerességű szenior tánccsoport, míg Szanyban heti rendszerességű preventív gerinctorna csoport indult. 2019. januárjától havi egy alkalommal „Egészséges idősödés” előadássorozat várja az érdeklődőket; s a három település egy-egy iskolájában, iskolánként két osztályban előadássorozat indult az egészségtudatosság, a személyi higiéné, a családi életre nevelés és a szerhasználat megelőzése témakörökben.

 

2019 tavaszára három iskolai egészségnapot, őszre három iskolai és három települési egészségnapot terveznek, szintén tavasszal a praxisközösséghez tartozó lakosság számára dohányzás leszokást támogató csoportfoglalkozás, a magas kardiovaszkuláris kockázatú, illetve kardiovaszkuláris betegek számára stresszkezelő csoportok indulnak.

Vissza
Fel
Normál